Tratament

Atacurile de angioedemul ereditar, indiferent de localizare, nu răspund la adrenalină, antihistaminice sau corticosteroizi. Accesele de angioedem ereditar pot fi în general prevenite prin administrarea de androgeni atenuați (danazol, stanozolol) sau, în mai mică măsură, de agenţi antifibrinolitici (acid tranexamic). Administrarea acestora este indicată înaintea extracţiilor dentare, a amigdalectomiilor şi a adenoidectomiilor. Administrarea androgenilor artenuați nu este indicată înainte de pubertate şi în premenopauză.
În prezent, pentru tratamentul atacului de angioedem erdditar prin deficiență de C1 inhibitor esterază, sunt disponibile o serie de medicamente eficiente: concentratul de C1-inibitor esterază, C1-inhibitor recombinat, un blocant ai receptorilor de bradikinină și un inhibitor de kalicreină. În lipsa acestora, poate fi eficientă administrarea de plasmă proaspăt congelată.
Pacienţii cu angioedem ereditar trebuie îndrumaţi către un centru specializat. Educaţia pacienţilor şi legătura dintre centrul specializat şi medicii din teritoriu (de familie, ORL, de medicină de urgență, de terapie intensivă, chirurgi, alergologi, dermatologi etc.) este decisivă în managementul şi supravieţuirea pacienţilor cu această afecţiune genetică rară.

Ultima actualizare: 11:05.2016