Béla Pálffy • In memoriam

Dr. Béla Pálffy s-a născut la 18 aprilie 1931 în comuna Ineu, judeţul Arad. După absolvirea şcolii primare din localitate, şi-a continuat studiile la Liceul Catolic din Arad.

În 1950 s-a înscris la Institutul de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş, pe care l-a absolvit cu rezultate excepţionale. Pe lângă studiul temeinic în medicină, pasiunea lui de o viaţă a fost musica clasică. În cei 6 ani de facultate a fost membru şi angajat, ca flautist, al Filarmonicii din Tîrgu Mureş.

Dupa absolvirea facultăţii, în anul 1956 a fost stagiar la disciplina de morfopatologie şi apoi de farmacologie ale Universităţii. Ulterior, a fost repartizat în comuna Lunca de Sus, Ghimeş, unde după un interval relativ scurt de timp, a reuşit să realizeze primul spital din împrejurime, pe care l-a condus ca medic generalist.

Dupa câţiva ani s-a întors la Tîrgu Mureş şi s-a specializat în medicină internă şi, mai târziu, în alergologie. A fost primul alergolog al acestui centru universitar, şi unul dintre primii din această ţară.

În următorii ani a depus o activitate intensă didactică şi de cercetare. A învăţat câteva sute de studenţii, fiind un exemplu de ţinută intelectuală rar întâlnită în perioada stalinistă şi ceauşistă a istoriei României. A publicat peste o sută de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate. În anul 1973 a câştigat o bursă Humbold.

În toţi aceşti ani, nu a renunţat la dragostea lui pentru muzică. A condus şi dirijat Orchestra Medicilor din Tîrgu Mureş, cu care a fost laureat la numeroase festivaluri.

După ce s-a stabilit în Ungaria şi-a continuat activitatea de cercetare ca alergolog. Tema lui preferată a fost boala Samter-Widal. şi-a dedicat mulţi ani din viaţă unei activităţi de caritate instituţională.

După o viaţă împlinită ca medic, a decedat pe neaşteptate în ianuarie 2003, la Budapesta, lăsând un regret profund în inimile sutelor de pacienţi pe care i-a tratat şi încurajat în cei 40 ani de activitate, a familiei, prietenilor, colegilor şi foştilor studenţi.